PER ITALIANO
Badem Sütünün evde en sık yaptığım bitkisel süt olması tesadüf değil. Hem tadını çok seviyoruz, hem piyasadakilerden çok daha ucuza mal oluyor, hem de posasından da faydalanmış oluyoruz. İçinde hiçbir katkı maddesi, kıvamlaştırıcı vb olmaması da cabası.
Badem sütünü en çok kahvaltıda kullanıyoruz. 1 litre süt hazırlamak için 165 gr badem kullanıyorum. Yani 1 kilo badem ile 6 litre badem sütü hazırlamış oluyorum. Bademleri kiloluk alıyorum dolayısıyla maliyeti oldukça uyguna geliyor.
Temelde yapılış şekli aynı olmakla beraber, tarif kitapları ya da internetteki tariflerde malzemeler bakımından farklı ölçülere rastlamak mümkün. Ayrıntılar için notlar kısmına bakın.
Malzemeler:
165 gr badem
1 litre su
Notlar:
- Eğer daha kıvamlı bir süt yapmak isterseniz, su miktarını azaltın ve istediğiniz kıvama göre 500 - 750 ml su kullanın.
- Bademlerin kabuğunu soyan da var ama ben gerek görmüyorum. İşinizi çok uzatıyor ve buna değecek bir fark yarattığını düşünmüyorum.
- Eğer tatlı bir süt yapmak isterseniz 1 - 2 Medjoul Hurması da ekleyebilirsiniz karışıma. Biz sade halini tercih ediyoruz.
- Her şehrin musluk suyu içilmiyor, bademleri suda bekletirken de iyi su kullanmayı ihmal etmeyin.
Yapılışı:
- Bademleri 1 gece önceden en az 8 saat suda bekletin.
- Şişen bademlerin suyunu süzün ve tekrar sudan geçirerek durulayın.
- Bademleri ve yarım litre suyu blender'a koyup homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
(Thermomix sahipleri => Bademleri ve yarım litre suyu hazneye koyup 30 saniye 10 Hız karıştırın.)
- Kalan yarım litre suyu ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın.
(Thermomix sahipleri => Kalan yarım litre suyu hazneye koyup 1 dakika daha 10 Hız karıştırın.)
- Sütünüzü tülbent ya da süt torbası (nut bag) yardımıyla süzün.
- Elde ettiğiniz sütü cam şişeye, posayı cam kaseye koyup kapaklarını kapatarak buzdolabında muhafaza edin ve 3 gün içinde tüketin.
Posayı nasıl kullanıyoruz?
Badem sütü yapımından arta kalan sağlıklı yağ ve lif bakımından zengin posayı pek çok farklı şekilde kullanmamız mümkün.
- Yulaflı ve benzeri kahvaltılarınıza ekleyebilirsiniz, örneğin Orman Meyveli Yulaf Ezmesi kahvaltımızda olduğu gibi.
- Smoothie meyve sularınıza ya da Smoothie Kaselerinize ekleyebilirsiniz, örneğin Yaban Mersinli Yulaf Ezmeli Smoothie gibi.
- Çeşitli baharatlarla karıştırıp ekmek üzerine sürmelik ezme olarak kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız yemeklerin, çorbaların, sosların içine katabilirsiniz. Örneğin daha önce tariflerini paylaştığım Kış Kabağı Sosu, Tofu Arrabbiata Sosu, Humus gibi.
- Sebze köftesi, falafel hazırlarken kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment