25/10/2016

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi

Merhaba,

Yeni bir blog ile yine yeni yeniden karşınızdayım.

Halihazırda zaten iki tarif bloğum varken bu yeni bloğa neden gerek duyduğumu merak eden olabilir.
İnsan büyüdükçe, okudukça, hayatı deneyimledikçe yeni şeyler öğreniyor, gelişiyor, dönüşüyor, öncelikleri değişiyor.
Zaman içinde biz de yenilendik, beslenme ve hayat tarzımızda değişime gittik ve daha sağlıklı beslenmeyi esas almaya başladık.

Dr Fuhrman'ın herkese tavsiye edebileceğim "Yaşamak için Ye" adlı, besin değerlerine dayanan bir beslenme anlayışını esas alan kitabını okuduktan sonra, bu doğrultuda daha da motive olduk ve ne mutlu ki sağlığımız üzerinde çok olumlu etkilerini gördük.

Şu an için harfi harfine izlediğimiz bir ekol ya da kitap yok, ayrıca hayatta karşınıza çıkan koşullar her zaman kitaplarda okuduğunuz doğrularla paralel gitmiyor. Yine de ağırlıklı olarak, özellikle evdeyken ideale çok yakın bir şekilde sağlıklı ve bitkisel bazlı beslendiğimizi söyleyebilirim. Dışarıda yediğimiz durumlarda da mümkün mertebe daha sağlıklı tercihler yapmaya gayret ediyoruz.

Peki yeni blogda nasıl tarifler olacak? :  

İsminden de anlaşıldığı gibi bitkisel bazlı, işlenmemiş, rafine edilmemiş ya da az işlenmiş, besin değeri yüksek malzemelerle hazırlanmış tarifler yer alacak.
Bu da demek oluyor ki bol bol sebze, meyve, baklagil ve tam tahıl kullanacağız.
Sağlıklı yağ kaynağı olarak tercihimiz kuruyemiş, tohum ve avokadodan yana olacak.
Ve elbette beyaz şeker, beyaz pirinç ve beyaz undan uzak duracağız. Tuzu azaltacağız.

İlerleyen günlerdeki yazılarımda bitki bazlı yüksek besin değerlerini esas alan diyetin diğer faydalarından yeri geldikçe bahsetmeye çalışacağım.

Şimdi gelelim tarifimize..

Blogdaki ilk tarif ne olmalı diye düşünürken en yerinde tercihin kahvaltı olacağına karar verdim. Hem günün ilk öğünü hem de bizim olmazsa olmazımız çok severek neredeyse tatlı niyetine yediğimiz bir kahvaltı tarifi bu.

Tarifte kullandığımız yulaf ezmesinin istediğimiz kıvama gelmesi için kahvaltımızı akşamdan hazırlıyoruz -ki bu çok güzel bir avantaj ayrıca. İşe, okula giden pek çok kişi sabah telaşı ve mahmurluğu içinde kahvaltı hazırlamayı çok külfetli buluyor ve bu öğünü atlıyor. Oysa ki sabah buzdolabında sizi bekleyen akşamdan hazırlanmış leziz bir kahvaltı bu problemi kolaylıkla ortadan kaldırabilir.

Kahvaltıya ekstradan bal, pekmez vs tatlandırıcı ilave etmiyoruz. Kuru üzüm ve muz zaten yeterince tatlılık katıyor. Muzunuz ne kadar olgunsa tatlılığı o kadar artacaktır. O nedenle çok yeşil muz kullanmayın.

Malzemeler (1 kişilik):
25 gr yulaf ezmesi
5 gr kuru üzüm
5 gr kuru goji üzümü
10 gr öğütülmüş keten tohumu**
5 gr chia tohumu
60 gr muz
125 - 150 ml şeker ilavesiz organik soya veya badem sütü
10 gr ceviz içi
30 - 40 gr Karışık orman meyvesi  (ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frenk üzümü vb)
Tarçın

** Keten tohumunun sayısız faydaları arasında harika bir omega 3, lif ve de antikanser etkisi olan lignan kaynağı olmasını sayabiliriz. Ancak tüm bu faydalardan maksimum seviyede yararlanabilmek için taze öğütülmüş keten tohumu kullanmak önemli. Aksi halde oldukça sert ve küçük taneli olan keten tohumu yeterince sindirilmeden sindirim sisteminden atılıyor.

Bizim aşağıda resimde de görebileceğiniz gibi küçük bir baharat öğütücümüz var. Başta keten tohumu olmak üzere tarçın, kurutulmuş zencefil gibi baharatlarımızı taze taze kendimiz öğütüyoruz. Hem tazelik hem lezzet açısından kesinlikle öneririm.

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi


Evde öğütücünüz yoksa, hazır öğütülmüş keten tohumu satın almanız da mümkün. Tazeliğini koruması açısından mutlaka buzdolabında saklamanızı öneririm. 


Yapılışı (Akşamdan hazırlanacak):

  • Yulaf ezmesi, kuru üzüm ve goji üzümünü servis kasesine koyun. 
  • Keten tohumu ve chia tohumunu baharat öğütücüde çekin. Kuru karışıma ekleyip karıştırın.

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi

  • Muz dilimlerini dizin. Sütü ekleyip biraz karıştırın.

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi

  • Ceviz içi ve orman meyvesini ekleyin. 

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi
  • Üzerini örtüp 1 gece buzdolabında bekletin.
  • Sabah buzdolabından çıkarıp üzerine tarçın serptikten sonra servis yapın.

Orman Meyveli Yulaf Ezmesi


Afiyet olsun.



No comments:

Post a Comment