07/12/2018

Humus

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Bütünsel Bitkisel Humus tarifi

Humus bitkisel mutfağımızın vazgeçilmezlerinden biri olarak en sık yaptığımiz soslar arasında yer alıyor. Kullanım alanı öyle geniş ki..

Tam tahıllı ekmeğinizin üzerine sürebilir, sandviçlerinizde kullanabilirsiniz.

Çubuk çubuk doğradığınız havuç, kereviz sapı gibi sebzeleri ya da tam tahıllı krakerinizi banabilirsiniz.

Falafel ya da diğer bitkisel bazlı köfteleriniz yanında sos olarak kullanabilirsiniz.

En sevdiğimiz kullanım biçimlerinden biri de tam buğday unlu lavaş, piadina veya tortillas arasına bolca sürüp, üzerine enginar kalbi, kurutulmuş domates ve roka ya da yabani roka ekleyip dürüm yaparak yemek. Süper leziz oluyor, tavsiye ederim.

Farklı bakliyatlar farklı baharatlar kullanarak çeşit çeşit humus hazırlamak mümkün.

Bugün sizlerle nohut ile yapılan ana tarifimizi paylaşmak istiyorum. Geleneksel tariflerde zeytinyağı da kullanılıyor ama bütünsel bitkisel mutfakta rafine yağ kullanmadığımız için eklemiyoruz. Tahin zaten yağ oranı yüksek olan bir gıda.

Tariflerde "tam susam tahini" kullanıyoruz. Tam susam tahini, adından anlaşılabileceği gibi kabuğu çıkartılmamış susamdan yapılıyor. Piyasada bulunan çoğu üründe kabuksuz susam kullanıyor. Çünkü kabuksuz susam ile daha pürüzsüz bir mamül elde etmek mümkün oluyor. Ancak, besin öğelerini saklayan kepeğin susam çekirdeğinden ayrılması sonucunda tahin maalesef besin değerinden önemli bir bölümünü yitiriyor. Bu nedenle tahin satın alırken içindekiler kısmını mutlaka okuyorum. Dikkat ettiğim bir diğer nokta da tahinin % 100 susam kullanarak yapılmış olması. Bazı ürünlerde ek olarak sıvıyağ da kullanılabiliyor.

Gelelim tarifimize..

Malzemeler:
500 gr haşlanmış nohut (konserve de olabilir)
120 gr nohut pişme suyu
60 gr taze sıkılmış limon suyu
30 gr tam susam tahini
2 diş ezilmiş sarımsak
Az tuz


Yapılışı:

  • Bütün malzemeleri mutfak robotunda pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın.
( Thermomix sahipleri => Hızı yavaş yavaş arttırarak 1 dakika 5-6 Hız karıştırın. Gerekirse spatula ile ortada toplayıp istediğiniz kıvama gelene kadar bir süre daha karıştırmaya devam edin.)

Thermomix ile Humus

  • Hemen servis yapabilir ya da servis yapmadan önce bir süre buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Biz buzdolabında iki saat dinlendirdikten sonra kullanmayı tercih ediyoruz.

Bütünsel Bitkisel Humus tarifi


Afiyet olsun..



No comments:

Post a Comment