29/07/2020

Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma

Merhabalar,

Bugünlerde dışarısı cayır cayır yanıyor değil mi? O halde bir kase dolusu nefis Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream dondurmaya ne dersiniz?

Daha önce duymamış olanlar için Nice Cream (ya da N'ice Cream) nedir ondan biraz bahsedeyim. Kısaca Nice Cream içinde başta muz olmak üzere sadece meyve olan, rafine şeker ve hayvansal süt içermeyen dondurmalara verilen ad. Ana malzemesi olan dondurulmuş muzları ve istediğiniz başka bir aroma ya da meyveyi yüksek hızlı bir blender'da kısa bir süre karıştırdığınızda hem sağlıklı hem nefis dondurmalar elde edebiliyorsunuz.

Bugün vanilya ve fındıklı kakaolu dondurma yaptık ama seçeneklerimiz sonsuz. Birkaç püf noktasına dikkat ederek, tariflere bağlı kalmadan kendi dondurmanızı istediğiniz gibi kendiniz yaratmanız gayet kolay.

Nice Cream dondurma yaparken dikkat ettiğim püf noktaları şunlar:

1-  Ana malzememiz OLGUN muz olmalı. Bunun başlıca iki sebebi var:
     a) Dondurmaya krema kıvamını muz veriyor.
     b) Rafine şeker kullanmadığımız için muzların olgun ve tatlı olması önemli.

2- Dondurmamıza bugün yaptığımız gibi vanilya, kakao, tarçın gibi aromalar ekleyerek tatlandırabiliriz.

3- Meyveli dondurma için muz ile birlikte istediğimiz meyveyi kullanabiliriz. Çilek, şeftali, kayısı, yaban mersini, kavun gibi meyveleri önceden doğrayıp buzlukta dondurduktan sonra muzlarla birlikte blender'da karıştırıp meyveli dondurmalar hazırlayabiliriz.

4- Muz + meyve karışımlarında kıvam, ne kadar meyve kullandığımıza ve meyvenin ne kadar sulu olduğuna göre değişecektir. Yüksek muz oranı daha kremamsı bir dondurma verirken, meyve oranı arttıkça biraz daha buzlu bir kıvam alacaktır.

5- Dondurmamıza fındık ezmesi, fıstık ezmesi gibi ezmeler ekleyerek tatlandırabiliriz.

6- Dondurmamızı blender'da karıştırırken erimemesi için hızlı hareket etmemiz gerekir. Biz en çok yapıldığı andaki kıvamını seviyoruz ve taze hazırlayıp yapar yapmaz yiyoruz. Eğer daha sonra yemek istiyorsanız ya da dondurmanız karıştırma esnasında çok yumuşadıysa bir süre buzlukta beklettikten sonra da kullanabilirsiniz.

7- Servis kasesine aldıktan sonra küçük doğranmış taze meyvelerle, ham kakao, çikolata parçacıkları ya da antep fıstığı, ceviz kırığı vb ile servis yapabiliriz.

NOT: Kullandığınız blender'ın buz, dondurulmuş meyve parçalamaya uygun olup olmadığını kontrol edin.

Gelelim bugünkü dondurmamızın tarifine...

Malzemeler (2 porsiyon):
400 g dondurulmuş OLGUN muz
30 g Badem Sütü (ya da başka bir bitkisel süt)
1/4 çay kaşığı vanilya tozu (ya da 1 çay kaşığı vanilya özütü)
1 yemek kaşığı Fındık Ezmesi
1 yemek kaşığı çiğ kakao tozu (ya da şeker ilavesiz bitter kakao tozu)

Yapılışı:

  • Dondurulmuş muz, bitkisel süt ve vanilyayı uygun bir robot ya da blender'a koyup dondurma kıvamına gelene kadar karışımın fazla erimemesine dikkat ederek karıştırın.
(Thermomix sahipleri => Dondurulmuş muz ve bitkisel sütü hazneye koyup hızı kademeli olarak arttırarak dondurma kıvamına gelene kadar 15 - 20 saniye karıştırın. Gerekirse spatula ile ortada toplayıp karışımın fazla erimemesine dikkat ederek kısa bir süre daha karıştırın)
Thermomix ile Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma
Thermomix ile Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma
  • Hazırladığınız dondurmanın yarısını ayrı bir kaba alıp buzluğa kaldırın. 
  • Kalan dondurma üzerine kakao ve fındık ezmesini ekleyip erimemesine dikkat ederek hızlıca homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
(Thermomix sahipleri => Kalan dondurma üzerine kakao ve fındık ezmesini ekleyip erimemesine dikkat ederek hızlıca 5 saniye 5 Hız homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Thermomix ile Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma
Thermomix ile Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma
  • Hızlıca kaselere servis edin. Arzu ederseniz üzerine ham kakao parçacıkları serpebilirsiniz. 
Vanilyalı Nice Cream Dondurma
Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma
Afiyet olsun.
Vanilyalı ve Fındıklı Nice Cream Dondurma

No comments:

Post a Comment