17/07/2020

Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm

Merhaba arkadaşlar,

Bugün şip şak hazırlanabilen bir tarifle karşınızdayız.

Yakın zamanda dürüm yaptığımda kullandığım lavaşı da evde yapmaya başladım, öyle pratik buldum ki niçin denemekte bu kadar gecikmişim diye kendi kendime hayıflanmadım değil.

Marketlerde satılan lavaşların çoğu beyaz undan yapılıyor ve içinde pek çok katkı maddesi barındırıyor. Oysa ki bizim evde hazırlayacağımızın içinde sadece 4 malzeme var ve üstelik her zaman elimizin altında bulunan malzemeler bunlar: Tam buğday unu, su, çok az zeytinyağı ve tuz.

Ben bugünkü dürümleri yaparken iç harcı olarak Tempeh kullandım. Türkiye'de yaşayanlar bulmakta zorluk çekebilırler. Tempeh yerine rahatlıkla tütsü aromalı tofu ya da sebze köftesi gibi başka malzemeler de kullanabilirsiniz.

Hazır konusu açılmışken benim de son birkaç yıldır varlığından haberdar olduğum Tempeh nedir biraz ondan bahsedeyim. Kısaca Tempeh, soya fasulyesinin fermente edilmesinden elde edilen protein ve lif yönünden oldukça zengin, içinde türlü vitamin ve mineral barındıran besin değeri yüksek bir gıdadır. Aslen Endonezya mutfağından gelmekle beraber, vegan ve vejetaryenler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Son yıllarda bitkisel beslenenlerin sayısının dünya genelinde artış göstermesinin ardından tempeh gibi protein zengini besinlerin adını gitgide daha çok duyacağız gibi görünüyor.

Malzemeler (2 dürüm için):
150 g organik tam buğday unu
100 - 110 g su
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/4 çay kaşığı tuz

İç harcı:
125 g organik naturel Tempeh (veya tütsü aromalı tofu, sebze köftesi vb)
İnce kıyılmış kıvırcık salata
İnce dilimlenmiş domates
Küçük doğranmış tatlı biber turşusu
Küçük doğranmış soğan
Kaju mayonez veya başka bir vegan light mayonez

Notlar:
  1. Tam buğday unları beyaz unlara oranla daha fazla su absorbe eder. Eski tariflerinizi bütünsel bitkisel beslenme şekline uyarlarken, beyaz un yerine tam buğday unu kullandığınızda su miktarını arttırmanız gerekir. Tam buğday unlarının su alma kapasitesi kendi aralarında da, buğdayın türüne ve kullandığınız markaya göre farklılık gösterebilir. Gerekirse lavaş hamuruna su ilave edin. Lavaş hamurumuz ne sert ne de çok yumuşak olmalı.  
  2. Tempeh yerine tütsü aromalı tofu ya da falafel gibi sebze köfteleri de kullanabilirsiniz. 
  3. Az da olsa yağ ve tuz kullandığım için bu tarife Bütünsel Bitkisel tarifler kategorisinde yer vermedim. 

Yapılışı:
  • Bütün lavaş malzemelerini bir kaba alarak elinizle veya robota koyarak robotla yoğurun. Gerekirse biraz daha su ekleyin. (Tam buğday unlarının suyu absorbe etme kapasitesi farklı olabilir. Hamurunuz ne sert ne çok yumuşak olsun)
(Thermomix sahipleri => Bütün lavaş malzemelerini hazneye koyup 5 dakika yoğurma modunda yoğurun. Gerekirse biraz daha su ekleyin. (Tam buğday unlarının suyu absorbe etme kapasitesi farklı olabilir. Hamurunuz ne sert ne çok yumuşak olsun)

Thermomix ile Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Ellerinizi sudan geçirdikten sonra hamurunuza beze şekli verip üzerini bir bezle örterek 20 - 30 dakika bir kenarda dinlenmeye bırakın.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Bu esnada harç malzemeleri hazırlayın. Salatayı ince doğrayın. Domatesi dilimleyin. Biber ve soğanı küçük doğrayın.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Tempehi dilimler halinde doğrayarak tavada ısıtın.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Hamuru 2 eşit parçaya bölün. Hafif un serptiğiniz mutfak tezgahı ya da yağlı kağıt üzerinde oklavayla yaklaşık 27 - 28 cm çapında açın. (Çok fazla un eklemeyin, hamur yüzeye ve oklavaya yapışmasın yeter)
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Yapışmaz yüzeyli tavayı kızdırın. Lavaşı dikkatlice tavaya alın. Sık sık çevirerek lavaşınızı pişirin.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Lavaşı tabağa alın. Çok az mayonez sürüp üzerine salatayı yayın. Sırasıyla, domates dilimlerini, tempeh dilimlerini, biber ve soğanı koyun. Çok az mayonez ekleyin.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • Dürüm yaparak servis yapın.
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm
  • 2. dürümü de aynı şekilde hazırlayın. (Önemli not: 2. lavaşı pişirmeden önce tavayı temizleyin. Tavada yanmış un kalmamasına dikkat edin. Aksi halde yanmış un pişirdiğiniz lavaşa yapışacaktır)
Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm

Afiyet olsun.

Tempeh, Yeşillik ve Domatesli Dürüm

No comments:

Post a Comment