16/07/2020

Kaju Mayonez

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Kaju Mayonez

Merhaba Arkadaşlar,

Bugün bütünsel bitkisel tariflerimizde mayonez yerine kullanabileceğiniz harika bir tarif paylaşmak istiyorum: Kaju Mayonez.

İsminden de anlaşılabileceği gibi ana malzemesi kaju fıstığı. Çiğ kaju yüksek devirli bir blender'da suyla karıştırıldığında çok güzel erir ve pürüzsüz krema halini alır. Ayrıca, pek çok kuru yemişin aksine baskın bir tadı yoktur. O yüzden sıklıkla bitkisel krema, peynir, süt yapımında kullanılır.

Bu tarifi sadece mayonez olarak değil ister makarnanıza sos olarak, ister ekmeğinizin üzerine sürme peynir gibi farklı şekillerde kullanabilirsiniz. Makarna için kullandığınızda biraz bitkisel süt ekleyip kıvamı inceltebilirsiniz.

Tarifi hazırlarken hafif bir tadı olmasını istedim. Çok baharat kullanarak baskın bir tat yaratmak istemedim. Damak tadınıza göre ilavelerde bulunabilirsiniz. İçine arzuya göre taze veya kurutulmuş dereotu, fesleğen, zerdeçal gibi çeşitli ot ve baharatlar ekleyerek farklı tatlar yaratabilirsiniz.

Bu arada tarifte kullandığım hardal, hardal sevmeyenlerin gözünü korkutmasın. Dijon Hardalı yumuşak tadı olan bir hardaldır ve ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı hardal mayoneze hardal tadı katmayacaktır.

Klasik mayoneze sağlıklı bir alternatif olan Kaju Mayonezi kullanırken besin değerinin yanısıra yüksek yağ içeriğinden dolayı kalorisinin de yüksek olduğunu gözönünde tutmayı ihmal etmeyelim. Her ne kadar rafine olmamış sağlıklı yağ da içerseler, bu tarz bol kuruyemiş içeren sosları kullanırken yine de aşırıya kaçmadan ölçülü bir şekilde tüketmekte fayda var.

Tariflerde cup ve özellikle küçük miktarlar sözkonusu olduğunda çay/yemek kaşığı ile verdiğim ölçüler için Amazon'dan aldığım ölçü setini kullanıyorum. Benim gibi yeni tarifler denemeyi sevenler ve malzeme miktarında titiz ve mükemmeliyetçi olanlar için çok büyük rahatlık gerçekten. Az mı koydum çok mu koydum derdi yok. Siz de benim gibiyseniz artık pek çok yerde kolaylıkla benzerlerini bulabileceğiniz bu setlerden edinebilirsiniz.

Kap ve kaşık ölçü setim

Malzemeler:
300 g tuzsuz çiğ kaju
180 g su
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı Dijon hardal
1/2 çay kaşığı tuz*
1/2 çay kaşığı sarımsak tozu
1/2 çay kaşığı soğan tozu

Notlar:
  1. Bütünsel bitkisel beslenmeden ödün vermemek istiyorsanız tuz eklemeyin.
  2. Damak tadınıza göre limon suyu, hardal ve baharatları arttırabilirsiniz. Hatta dereotu, taze ezilmiş sarımsak veya zerdeçal vb baharat ve otlar ekleyerek değişik versiyonlarını hazırlayabilirsiniz.
  3. Eğer Thermomix kullanıyorsanız, ya da sahip olduğunuz Blender veya robotun haznesi Thermomix'inki kadar büyükse (2 litre), kaju miktarı olarak 300 gramın altına inmemenizi öneririm. Bu tarz büyük hazneli robotlar küçük miktarları istenilen krema kıvamına getirmekte zorlanır. Eğer haznesi küçük bir robotunuz varsa kaju mayonezi daha az miktarda da hazırlayabilirsiniz.
  4. Ben koyu kıvamlı bir mayonez hazırladım. Kıvamı inceltmek için biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  5. Mayonezinizi yaptıktan sonra 1 - 2 saat buzdolabında bekletirseniz tadı daha iyi oturacaktır.

Yapılışı:
  • Kaju fıstığını bir gece önceden ya da 4 saat suda bekletin. (Vaktiniz yoksa üzerine kaynar su ekleyip yarım saat bekletin)
Kaju Mayonez
  • Şişen kajunun suyunu süzün. Tekrar sudan geçirerek yıkayın.
  • Kajuyu kalan tüm malzemelerle birlikte blender'a koyup pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Gerekirse, ya da daha az kıvamlı bir mayonez istiyorsanız biraz daha su ekleyip tekrar karıştırın.
(Thermomix sahipleri => Kajuyu kalan tüm malzemelerle birlikte hazneye koyun ve 1 - 1,5 dakika hızı kademeli olarak arttırarak 6-7 Hız pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın. Gerekirse, ya da daha az kıvamlı bir mayonez istiyorsanız, biraz daha su ekleyip tekrar karıştırın)

Thermomix ile Kaju Mayonez
 Thermomix ile Kaju Mayonez
  • Kapaklı cam bir kaba alıp buzdolabında saklayın. 3 - 4 gün içerisinde tüketin, ya da buzlukta porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz. 
Thermomix ile Kaju Mayonez

Afiyet olsun...


No comments:

Post a Comment