PER ITALIANO
Bitkisel Cafe'de ilk yayınladığım tarif en sık yaptığımız kahvaltı olan Orman Meyveli Yulaf Ezmesi idi. Bir gece önceden hazırlanan ve sabah buzdolabında sizi hazır bekleyen Orman Meyveli Yulaf Ezmesi oldukça pratik bir kahvaltı.
Eğer herhangi bir nedenle kahvaltımızı bir gece önceden hazırlamamışsak, sabah kalktığımızda mutfak robotumuzda şipşak bir çeşit yulaf ezmeli smoothie hazırlamak da başvurduğumuz çözümlerden biri. İstediğimizde smoothie ya da meyveli dondurma hazırlamak için dondurulmuş muz ve türlü meyveleri buzluğumuzda her daim hazır bulunduruyoruz.
Yaban Mersinli Yulaf Ezmeli Smoothie, özellikle yazın güne serin ve tatlı bir başlangıç yapmak isteyenler için ideal.
Malzemeler (2 kişilik):
50 gr yulaf ezmesi
20 gr keten tohumu
10 gr chia tohumu
120 gr dondurulmuş muz
50 gr nar suyu (%100 nar, şeker ilavesiz) (*)
50 gr dondurulmuş ya da taze yaban mersini
10 gr kuru üzüm
10 gr goji üzümü
20 gr ceviz kırığı
1/2 çay kaşığı tarçın
300 gr şeker ilavesiz organik soya veya badem sütü
Üzeri için:
60 gr dondurulmuş ya da taze yaban mersini
(*) Nar bizim süper gıdalar listemizde baş sıralarda yer alıyor. Nar suyu başta çok güçlü bir antioksidan olan punicalagin olmak üzere pek çok antioksidan içeriyor. Anti-inflamatuar etkisi ve antianjiyojenik özellikleri ile kanser ve pek çok kronik hastalığa karşı koruma sağlarken içerdiği fitokimyasallarla kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlıyor. Ayrıca hafızanın korunmasına yardımcı olan besinler arasında da yer alıyor. (Bknz :Kaynak) O nedenle sık günlük tüketmeye çalıştığımız besinler arasında. Tadına bayılmamız da cabası.
Bizim buralarda, bahçelerinde nar ağaçları olan ahbaplarımız var. Sağolsunlar bizi narsız bırakmıyorlar ;)
Mevsiminde topladığımız narın küçük bir kısmını tane olarak ayıklayıp buzluğa atıyoruz. Kalanınınsa suyunu sıkıyoruz. Aşağıda Stefano'yu hummalı bir çalışma esnasında görebilirsiniz. :)
Sıktığımız nar suyunu buz küpleri halinde dondurduktan sonra buzlukta saklıyoruz. Smoothie veya gündelik kahvaltımızı hazırlarken kullanıyoruz. Şunu da hemen not düşmek isterim. Her ne kadar tarifte malzemeler arasında yazmamış olsam da Orman Meyveli Yulaf Ezmesi hazırlarken de, eğer evde nar suyumuz varsa bir küp ondan da mutlaka ilave ediyoruz.
Önemli ! : Bu tarif için güçlü bıçak ve motora sahip, dondurulmuş meyve doğrayabilecek kapasitede bir robota ihtiyacımız var. Aksi halde cihazınız bozulabilir. Eğer robotunuzda dondurulmuş meyve doğramayı daha önce hiç denemediyseniz, tarife başlamadan önce robotunuzun kullanıcı el kitabına danışmanızı tavsiye ederim.
Yapılışı:
- Yulaf ezmesi, keten ve chia tohumunu mutfak robotunda toz haline getirin.
( Thermomix sahipleri => 10 saniye 10 Hız toz haline getirin.)
- Kalan malzemeleri ekleyip yüksek devirli mutfak robotunda pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırın.
( Thermomix sahipleri => Hızı yavaş yavaş arttırarak 30 - 40 saniye 9 Hız pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın.)
- Servis kaplarına koyun.
- Üzerini yaban mersini ile dekore ettikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun...
No comments:
Post a Comment