PER ITALIANO
Bugün tofu ile bitkisel protein açısından zengin bir köfte hazırlayacağız.
Tofu uzakdoğu mutfağında oldukça popüler olan, soya fasulyesinden yapılan bir gıda. Az işlenmiş besinler arasında yer alır. Günden güne daha çok kişinin flexitarian / vejetaryen / vegan diyetlere yönelmesiyle popülerliği batı dünyasında da artmaya başladı.
Sekiz temel amino asidi içeren Tofu, ayrıca iyi bir kalsiyum, demir, selenyum kaynağıdır.
Her ne kadar pek çok yerde peynir kategorisinde anılıyor olsa da, kanımca, özellikle tofuya aşina olmayan kişiler açısından bunun yanıltıcı bir başlık olabileceğini düşünüyorum. Zira tat olarak klasik peynir ile uzaktan yakından alakası yok. Dolayısıyla doğru biçimde kullanılmayan tofu, peynire alışkın olan ve karşılaştırmayı peynir üzerinden yapan damaklar için lezzet açısından beklentilerini karşılamayarak hayal kırıklığı yaratabilir.
Tofu ile leziz yemekler hazırlanabilir ama naturel haliyle kendi başına pek tadı tuzu yoktur. O nedenle çoğu zaman kullanmadan önce marine edilir. Sıklıkla türlü baharat ve otlarla tatlandırılır. Tavada ya da fırında pişirilebilir ya da pişmeden de kullanılabilir. Ben sıklıkla naturel şeklini alıp kendim tatlandırıyorum ya da füme (isli) tofu alıyorum.
Naturel tofu ile yapmayı sevdiğim yemeklerden biri "Yaşamak için Ye Yemek Kitabı"nda gördüğüm ve zaman içinde üzerinde değişiklikler yaptığım bu köfte tarifi.
Malzemeler (6 kişilik):
Fırında Köfte:
200 gr soğan
60 gr kereviz sapı
400 gr mantar
1 - 1,5 yemek kaşığı tuz ilavesiz köfte baharatı karışımı (*1)
1 yemek kaşığı kekik
50 gr su
40 gr ararot nişastası (*2)
2 tatlı kaşığı Bragg's Liquid Aminos (*3) veya az tuzlu Soya Sosu ya da Tamari
1 paket (400 gr) organik sert naturel tofu (tuz-şeker-baharat ilavesiz)
100 gr ceviz kırığı
100 gr esmer pirinç
80 gr tam buğday ekmeği kırıntısı
Fırında Patates:
1 kg patates
Birkaç dal taze biberiye
Karabiber
Çok az tuz
Domatesli garnitür:
500 g kiraz domates
150 g yeşil ya da kırmızı biber
75 gr taze yeşil soğan
Maydanoz
Karabiber
1 limon suyu
(*1) Tercih ettiğiniz herhangi bir markanın köfte baharatı karışımını kullanabilir ya da kendiniz bir karışım hazırlayabilirsiniz. Ben bu köfte için kendim karışım hazırlarken en çok kimyon, kırmızı tatlı biber, karabiber ve yenibahar kullanıyorum.
(*2) Ararot nişastası, maranta nişastası olarak da bilinir. Bebek maması, puding, çorba vb pek çok gıdada kıvamlaştırıcı koyulaştırıcı olarak kullanılır. Hazmı kolaydır ve hazmettiricidir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Yokluğunda patates nişastası ya da mısır nişastası kullanabilirsiniz.
(*3) Bragg's Liquid Aminos, amino asit profili açısından zengin bir soya sosu alternatifidir. GDO'suz soya fasulyesi ve su ile yapılır. Glutensizdir. Sofra tuzu ve katkı maddesi içermez. Tadı soya sosuna benzer. Yokluğunda soya sosu ya da tamari kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
Fırında Köfte:
- İlk iş olarak esmer pirinci bol suda pakette belirtilen süre kadar haşlayın. Türüne göre haşlama süresi 30 ilâ 45 dakika arasında değişecektir. Suyunu süzüp soğumaya bırakın.
- Soğan, kereviz sapı ve mantarları küçük küçük doğrayıp yapışmaz tabanlı tavaya alın.
- Sebzeler yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin. Pişme esnasında gerek olursa yapışmaması için 1 - 2 kaşık su ilave edin.
- Ocaktan almadan 1 - 2 dakika önce köfte baharatı karışımı ve kekiği ilave edip karıştırın.
- Tofunun suyunu süzün. Kağıt havlu ile üzerine nazikçe bastıra bastıra kurulayın.
- Ararot nişastasını 50 gr suda eritin. Bragg's Liquid Aminos sosunu ekleyip karıştırın.
- Tofu ve nişastalı suyu mutfak robotuna alarak karıştırın.
( Thermomix sahipleri => Tofu ve nişastalı suyu 5 saniye 5-6 Hız karıştırın.)
- Cevizleri ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar tekrar robotta karıştırın.
( Thermomix sahipleri => Cevizleri hazneye ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar 5 - 10 saniye 5-6 Hız karıştırın.)
- Tofu karışımını, pişmiş sebzeler, pirinç ve ekmek kırıntısı ile birlikte derin bir kaba alın.
- Tüm malzemeleri bir kaşık yardımıyla ya da elinizle karıştırın.
- Yaklaşık 11 x 30 cm ebatlarında baton kek kalıbını yağlı kağıt ile kapladıktan sonra hazırladığınız karışımı düzgünce yayın.
- 180°C ısıtılmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin.
- Fırından aldıktan sonra servis yapmadan önce 30 dakika dinlendirin.
Fırında Patates:
- Köftenin pişmesine yakın patatesleri fırçalayarak güzelce yıkayın. Kabuklarını soymadan doğrayın.
- Üzerlerine karabiber ve çok az tuz serpin. Biberiye yapraklarını ekleyip karıştırın. Yağlı kağıt serili tepsiye alın.
- Önceden 220°C ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirin.
Domatesli Garnitür:
- Bütün malzemeleri küçük küçük doğradıktan sonra taze çekilmiş karabiber ekip taze sıkılmış limon suyu ile karıştırın. Oda sıcaklığında servis yapın.
Servis:
- Köfteyi ters çevirerek kabından çıkartın.
- Servis tepsisinde köfte etrafına patatesleri dizebilirsiniz.
- Dilimledikten sonra yanında patates ve domatesli garnitür ile servis yapın.
Afiyet olsun.
No comments:
Post a Comment