PER ITALIANO
Bugün malzemelerini sık sık, mevsime ve evdeki sebzelere göre değiştirerek yaptığım mercimek yemeğinin tarifini paylaşmak istiyorum sizlerle.
Türlü çeşitli sebze, bakliyat ve tahılı biraraya getirebilen çorba ve benzeri yemekler bize besin değeri yüksek pek çok seçenek sunuyor. Öğlen ya da akşam, günün bir öğününü bu tarz bir yemeğe ayırmaya çalışıyoruz. Çoğu zaman yanında kocaman bir salata da eşlik ediyor.
Bitkisel bazlı ve işlenmemiş gıdalara ağırlık veren bir beslenme tarzı hazır gıdalardan uzak durmamızı gerektirirken, mutfakta geçirdiğimiz sürenin artmasına da sebebiyet verebilir.
Kendimiz ve ailemiz için besleyici ve sağlıklı yemekler hazırlamaya vakit ayırmamız elbette önemli ancak bu beslenme tarzının sürdürülebilir bir alışkanlık haline gelebilmesi için pratik çözümler üretmek de şart.
Benim mutfakta geçen süreyi azaltmak için başvurduğum yöntemlerden biri bol kepçe pişirip artanı ertesi gün de yemek veya ilerleyen günler için buzlukta saklamak. 8 porsiyonluk hazırladığım bu tarif işimi oldukça kolaylaştırıyor.
Aslına bakarsanız bu mercimek yemeğini hazırlarken harfiyen bağlı kaldığım bir malzemeler listesi yok. Dolayısıyla her seferinde farklı tarifler farklı tatlar ortaya çıkıyor. Kırmızı Lahanalı Mercimek başlığı altında paylaştığım bu yemek de bunlardan sadece biri. O gün evde kırmızı lahana ve kırmızı pancar vardı onları kullandım. Yarın beyaz lahana ve beyaz pancarla, ya da mevsime göre çok daha farklı kombinasyonlarla bambaşka bir yemek hazırlayabilirim. Ana hedef geniş ve zengin bir yelpazede farklı sebze, bakliyat ve tahıllar kullanarak besin değeri yüksek yemekler hazırlamak.
Kaba hatlarıyla kullandığım temel tarif şöyle:
- 500 gr yeşil, kırmızı ya da sarı mercimekBloglarımda tarif verirken her zaman tam miktarı vermeyi esas almışımdır. Aynı prensipten hareketle bu tarif için kullandığım sebzeleri de yıkadıktan sonra bir bir tarttım. Ancak önce de belirttiğim gibi ölçüye bire bir bağlı kalmanız şart değil.
- 150 gr tahıl (esmer pirinç, kara buğday, buğday, arpa, darı, kinoa, çavdar, yulaf, sorgum ya da amarant vb)
- 1,5 - 2 kg karışık sebze (soğan, havuç, sarımsak, kereviz sapı, biber, kabak, domates, pırasa, kabak, lahana, karnıbahar, brokoli, pazı, ıspanak, mantar ve/veya mevsimine göre diğer sebzeler)
- 1,2 / 1,5 litre su
Yukarıda bahsettiğim taslak ölçüyü kendinize referans alarak kendi zevkinize göre bir yemek de hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler (8 porsiyon):
500 gr yeşil mercimek
150 gr esmer pirinç
300 gr soğan
550 gr kırmızı lahana
200 gr pancar
250 gr yeşil kabak
150 gr havuç
120 gr yeşil biber
60 gr kereviz sapı (yapraklar dahil)
5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
300 gr domates
1,2 litre su
Az tuz
İnce doğranmış maydanoz
Taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
- Mercimeği ayıklayıp yıkayın. Arzu ederseniz 1 gece suda bekletin.
- Soğan, kırmızı lahana, kabak, havuç, biber, kereviz sapı ve sarımsağı robotta püre haline getirmeden küçük küçük doğrayın. (Büyük miktarda sebze kullandığımızdan muhtemelen doğrama işini robotunuzun marka ve modeline göre birkaç seferde yapmanız gerekecektir.)
- Doğradığınız sebzeleri tencereye alın. (Opsiyonel: gerek görüyorsanız tencereye önceden 1/2 tatlı kaşığı zeytinyağı damlatıp fırçayla yağlayın).
- Sebzeler biraz yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin.
- Domatesleri robotta doğrayın. Salça ve domates püresini pişen sebzelere ekleyip karıştırın.
- Mercimek ve pirinci ekleyip karıştırın.
- Suyu ilave edip karıştırın.
- Kaynamaya başlayınca altını kısıp 35 - 45 dakika pişirin. (Kullandığınız mercimek ve pirincin paket üzerinde yazan pişme süresini esas alın)
- Çok az tuz ekleyin. Karabiber ilave edip karıştırın.
- En az yarım saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
- Üzerine ince doğranmış maydanoz ve taze çekilmiş karabiber serpin.
Afiyet olsun...
No comments:
Post a Comment