12/12/2016

Elmalı Rezeneli Salata

CLICK FOR ENGLISH
PER ITALIANO

Elmalı Rezeneli Salata

Bugün sizlerle kış aylarında sıkça yaptığım bir salata tarifini paylaşmak istiyorum.

Salatayı hep severdik ama Dr Fuhrman'ın "Yaşamak için Ye" adlı kitabını okuduktan sonra daha da sevdik, porsiyonları daha da büyüttük. Hem öğlen hem de akşam yemeğinde koca birer kase salata yemeye gayret ediyoruz.

Sağlıklı beslenme sisteminin temellerini besin değerleri ve lif yönünden zengin yiyeceklere dayandıran Dr Fuhrman'a göre ne kadar çok çiğ ve pişmiş sebze yerseniz o kadar çok forma girer, hastalıklara karşı o kadar çok korunursunuz. Hedef günde yarım kilo çiğ sebze / salata, yarım kilo pişmiş sebze yemek. Elbette her gün düzenli olarak tüketilmesi gereken baklagiller, taze meyve, çiğ kuru yemiş ve tohumları da unutmamak lazım.

Yaşamak için Ye kitabını sadece kilo vermek isteyenlere değil aynı zamanda kalp, tansiyon, kolestrol, diyabet ve hatta kansere karşı korunmak isteyenlere de okumalarını tavsiye ederim. Biz şahsen kendi sağlığımız üzerinde çok olumlu etkilerini gördük. Eşim bir seneden biraz uzun bir sürede 15 kilo verdi, kolesterol için ilaç kullanmayı bıraktı. Üzerinden zaman geçmesine karşın formunu korumayı başardı. Günümüzdeki klasik diyetlerin yol açtığı "diyetle kilo ver - diyetten sonra kilo al - tekrar diyet yap" kısır döngüsünden kurtuldu.

Benim fazla kilo problemim yoktu ama kendimi daha enerjik bulduğumu ve daha az hastalandığımı farkettim. Tansiyon, kolesterol, diyabet (tip II) ilaçlarını bırakmayı başarabilen pek çok başarı hikayesi okuduğumu da söylemeden geçmeyeyim.

Siz de bizim gibi sağlık problemlerinizi ilaç kullanmak yerine doğal yöntemler ve sağlıklı beslenme ile çözmek isteyenlerdenseniz rehber kitap olarak tavsiye ederim.

Salata tarifine geçmeden önce zaman ve emek tasarrufu sağlayacak birkaç püf noktasından bahsetmek istiyorum.

Salata yapmak bildiğiniz gibi bol bol yıkama ve doğramayı gerektiriyor. Ben salata yıkarken birkaç günlük kullanacağımız miktarda salatayı yıkayıp doğradıktan sonra naylon poşetlere koyup buzdolabında saklıyorum. Bu da salata hazırlamak istediğimde zamandan kazandırarak büyük kolaylık sağlıyor. Diyebilirsiniz ki salatayı taze taze yıkayıp doğramak besin değeri açısından daha mükemmel olmaz mı? Tartışmasız haklısınız. Ancak uzun süredir bu şekilde beslenmeye çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim, bir şeyin uygulanabilirliği pratikliğine de bağlı. İnanın bana insan ne kadar motive olmuş olursa olsun her gün sabahtan akşama kadar salata yıkayıp doğramak istemiyor.

Doğrarken genellikle makas kullanıyorum ki bunun da sebebi yaprakları daha az zedelediğini farketmem.

En az dört çeşit yeşil - kırmızı salata karışımı kullanıyorum. Farklı renklerde yapraklar kullanmak salatanızı hem besin değerleri hem görsel açıdan zenginleştiriyor. Salataları o gün itibariyle markette, pazarda bulduğum en taze ve diri yapraklı olanlardan seçiyorum. Mevsime ve yöreye göre pek çok çeşit mevcut... Sıklıkla kullandığım salata çeşitlerinden bazıları Romaine marul, kıvırcık salata, Boston göbek marul, kıvırcık endive, canasta marul, radicchio, kırmızı yapraklı salata, roka, yabani roka..vb

Bugünkü tarifte vereceğim miktarlar takribi, örnek amaçlıdır. Arzuya arttırıp azaltabilirsiniz. Mevsimine göre markette, pazarda bulduğunuz farklı çeşitte marullar kullanabilirsiniz.

Malzemeler (1 porsiyon):

120 g karışık yeşil - kırmızı salata(*)
50 g yeşil Granny Smith elma
30 g rezene
30 g salatalık
20 g yabani roka
2 minik turp (yaprakları ile beraber)
30 g havuç
1 tatlı kaşığı çiğ ya da hafif kavrulmuş ay çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı çiğ ya da hafif kavrulmuş kabak çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı taze kavrulmuş keten tohumu
1/2 tatlı kaşığı hafif kavrulmuş susam
1/2 - 1 tatlı kaşığı kurutulmuş granül soğan (ya da 1 yemek kaşığı ince doğranmış taze soğan)


Salata sosu olarak isteğe göre
Balsamik Sirke

(*) Bu salatada Romaine marul, Iceberg, Radicchio ve kıvırcık salata kullandım.


Yapılışı:


      Ön Hazırlık:
  • Salataları yapraklarına ayırıp bol suyla yıkayın.

Elmalı Rezeneli Salata

  • Salata kurutucusu ile kuruladığınız yaprakları temiz bir mutfak bezi serdiğiniz tezgahın üzerine alın.

Elmalı Rezeneli Salata

  •  Makasla ya da keskin bir bıçakla nazikçe doğrayın.  

Elmalı Rezeneli Salata

  • Benim yaptığım gibi birkaç günlük salata hazırlayacaksınız, doğradığınız salataların üzerini temiz bir bezle hafifçe tamponladıktan sonra zipli poşete koyun.

Elmalı Rezeneli Salata

  • Poşetteki salatanın üstüne ve altına birer yaprak kağıt havlu yerleştirdikten sonra buzdolabında saklayın.

Elmalı Rezeneli Salata

Elmalı Rezeneli Salata:
  • Salatayı servis kasesine koyun.
  • Elmanın kabuklarını soyup ince dilimleyip ya da küçük doğrayıp salataya ekleyin.
  • Salatalığı da dilimledikten sonra salatanıza ekleyin. 
  • Rokayı ilave edip elinizle salatayı karıştırın. (Bu şekilde elmaların sararmasını önlemiş oluyoruz)

Elmalı Rezeneli Salata

  • Rezeneyi ince dilimleyip salataya ekleyin. (Ben dilimlemelerde mandolin dilimleyici kullandım ama şart değil tabi)

Elmalı Rezeneli Salata

  •  İnce dilimlenmiş turp ve havucu ekleyin.

Elmalı Rezeneli Salata

  • Hafif kavrulmuş ay ve kabak çekirdeği içini ekleyin.
  • Son olarak taze kavrulmuş susam ve keten tohumu ekledikten sonra servis yapın. (Keten tohumunu kızgın tavada kısa süre hafif kavurun. Kavrulma esnasında sıçrama yaptığı için çıtırdamaya başlayınca tavanın kapağını kapatın. Çok çabuk yanan bir yapısı olduğundan fazla kavurmamaya dikkat edin. Kısa bir süre sonra ocaktan alın)

Elmalı Rezeneli Salata

  • Salatanızı kurutulmuş soğan ve balsamik sirke ile tatlandırabilirsiniz. 

Afiyet olsun...


Notlar:
  • Salataya ayrıca yağ ilave etmiyoruz. Ayçekirdeği, kabak çekirdeği, susam ve keten tohumu yeterince yağlı zaten.
  • Tuz kullanmıyoruz.


Elmalı Rezeneli Salata

Bir itiraf: Salatadan yağ ve tuzu kesmek zor olmadı ama peyniri kesmek biraz zaman aldı. Eskiden salatada sıklıkla peynir de kullanırdım. Salataya tuz eklemeyi kestiğim ilk zamanlarda bile bir peynir bağımlısı olarak bu alışkanlıktan vazgeçmek o kadar da kolay olmadı, çok çok az da olsa (10 - 15 g) peynir kullanmaya devam ettim. Hatta bundan 1 sene kadar önce çektiğim yukarıdaki fotoğrafta bile çok az bir peynir kırıntısı görmeniz mümkün. Salataya eklediğim peynirler tulum, rokfor gibi çok tuzlu çeşitler olduğundan tuza zaten gerek kalmıyordu. Neyse ki uzun süredir salataya peynir ekleme bağımlılığından da kurtulduk. Peynir gibi tuzlu yiyeceklerin dominant bir etkisi olduğu, çoğu zaman diğer malzemelerin tadını bastırdığı bir gerçek. Bu alışkanlıktan vazgeçtikten bir süre sonra tat alma duyunuz gelişiyor ve sebzelerin meyvelerin tadını daha iyi almaya başlıyorsunuz.



No comments:

Post a Comment