03/08/2020

Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası

CLICK FOR ENGLISH

Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası

Selam,

Off bu nasıl sıcak, içimden hiçbir şey yemek gelmiyor diyenlerden misiniz? O halde sizin için harika bir tarifimiz var!;)

Nohutlu ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası gibi salatalar böyle zamanlarda hayat kurtarıyor. Herşeyden önce hazırlaması kolay, lezzetli, sağlıklı ve hafif. İsterseniz plaja, pikniğe götürebilir, yolculuklarınızda yanınızda taşıyabilirsiniz. Öğle yemeğini ofiste yiyenler için de güzel bir alternatif sunabilir.

Bugünkü salatamızda ribe pirinci kullandım. Daha önce, hepsi organik ve esmer olmak kaydıyla, basmati, jasmine, siyah, kırmızı, yabani vb pirinç türleri veya bunların karışımlarını kullanarak da yaptığım olmuştu.

Bizim için pirincin esmer ve organik olması neden önemli?
- Esmer piriç bir tam tahıldır, beyaz pirinç ise pirincin işlenmiş halidir dolayısıyla besin değeri ve lif kaybı oluşur. Yaptığımız pilav ve salatalarda her zaman, lif, protein, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından çok daha yüksek, aynı zamanda glisemik endeks değeri beyaza oranla daha düşük olan esmer pirinçleri tercih ediyoruz.
- Esmer pirinç, beyaz pirinçten farklı olarak, dış katmanlarından arındırılmaz ve tahılın tüm kısımlarını içerir - kepek, tohum ve endosperm. Bu da, yabani ot ve böcek kontrolü için 40'tan fazla farklı pestisitin kullanıldığı geleneksel pirinç üretimi söz konusu olduğunda pestisit kalıntılarına daha fazla maruz kalmamız anlamına gelebilir. O nedenle organik esmer pirinç kullanmayı tercih ediyoruz. Aslına bakacak olursanız, hangi tam tahıl söz konusu olursa olsun organik satın almaya dikkat ediyorum.

Bu tarifi Avant-Garde Vegan bloğunun yazarı Gaz Oakley'in Vegan 100 adlı yemek kitabında yer alan bir tariften esinlenerek, üzerinde değişiklikler yapıp bütünsel bitkisel beslenmeye de uyarlayarak hazırladım.

Malzemeler (6 porsiyon):
250 g organik esmer kepekli pirinç
30 g hindistan cevizi rendesi
30 g fındık, hafif kırılmış
30 g pikan cevizi, hafif kırılmış
4 yeşil soğan, küçük doğranmış
50 g kuru kayısı, doğranmış
150 g yeşil - kırmızı - sarı biber, küp doğranmış
150 g şeker ilavesiz mısır
300 g haşlanmış nohut
1 taze sıkılmış limon suyu
1 yemek kaşığı kuru nane ve 1/2 yemek kaşığı kuru kekik

Arzuya göre;
1 - 2 yemek kaşığı kuş üzümü
Pul biber
Karabiber
Az tuz
Süslemek için kıvırcık yapraklı salata

Yapılışı:
  • Pirinci paketindeki süreye göre haşlayıp süzün. Soğuk sudan geçirin.
Esmer pirinç pişerken.. Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası
Haşlanmış esmer pirinç... Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası
  • Hindistan cevizi rendesini bir tavada tahta bir kaşıkla karıştıra karıştıra çok hafif kavurun. Çabuk yanan birşey olduğu için rengi hafif değişmeye başlar başlamaz ocaktan alıp ayrı bir kaba koyun.
Tavada hafif kavrulmuş hindistan cevizi.. Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası tarifinden
  • Kuru nane ve kekiği bir baharat öğütücü ya da robotta toz haline getirin.
  • Kalan malzemeleri hazırlayın. Yemişleri hafif kırın. Soğanları, biberleri ve kuru kayısıyı küçük doğrayın.
Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası için malzemeler
  • Haşlanmış pirinç, nohut ve baharatları geniş bir kasede karıştırın. Kalan bütün sebze, yemişler ve limon suyunu ekleyip karıştırın.
Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası
  • Kıvırcık salata yaprakları serdiğiniz tabaklara servis yapın.
Nohut ve Kuruyemişli Esmer Pirinç Salatası

Afiyet olsun



No comments:

Post a Comment